Vad vore sportgolv utan sportlinjer?

Sportlinjer på sportgolv är en så integrerad del av vår upplevelse att vi sällan reflekterar över dess närvaro. Vi beträder en idrottshall och tar in bänkarna, målen och de färgglada aktiviteterna på planen, men hur ofta lägger vi märke till sportlinjer? Vi har vant oss vid dem så pass att vi knappt reagerar på dem.

Trots att de flesta sportlinjer nyttjas dagligen i de flesta sporthallar, reflekterar vi sällan över deras betydelse. Att spela tennis eller badminton utan linjer är möjligt, men det blir betydligt svårare. Speciellt för dem som vill hålla reda på var bollen landar och vilka poäng som gjorts. Fast i vissa sporter är sportlinjer en avgörande faktor. Tänk dig att se en innebandymatch utan linjer! Det skulle bli kaos. Var är straffområdet? Och var är mittcirkeln? Varken spelarna eller åskådarna skulle kunna följa matchen på samma sätt.

Sportlinjer är universella och ska finnas på alla sportgolv. Linjerna och markeringarna kan ses som ett språk som alla kan lära sig att förstå. Vi är uppvuxna med dem. Vi såg dem som barn på fotbollsplanerna och kämpade på skolans idrottslektioner för att försvara vår spelhalva av gympasalen. För en utomstående kan det verka rörigt, men för den som spelar är linjerna välkända och väsentliga för spelet. Vi förstår sportlinjernas betydelse intuitivt. De är symboler som visar vägen och skapar nåt att förhålla oss till i spelet. Visst, det skulle se konstigt ut utan dem, men framför allt behövs de som vägvisare. Sportlinjer finns inte bara på stora arenor utan överallt, från skolans idrottshall till OS-stadion. Sportlinjer är lika viktiga för amatörer som för proffs, för barn som för vuxna.

Före renovering

Efter Guldrenovering

Hur utformas linjerna på ett sportgolv?

Linjemålning kräver gediget arbete, tålamod och precision. Det handlar om att mäta, anpassa storlekar och placera dem korrekt när färgen läggs på. Hur ska sportlinjerna utformas? Vilken funktion ska de tjäna? Är de tänkta att vara permanenta eller tillfälliga? Det finns många aspekter att beakta för den som ansvarar för att utforma sportlinjer, ett arbete som ofta går obemärkt förbi men som är avgörande för att säkerställa en smidig och rättvis spelmiljö för alla.

Sportlinjer följer oftast samma grundprinciper, men utformningen kan variera beroende på storleken av själva sportgolvet, samt individuella preferenser. Under renoveringar av idrottshallar eller andra sportgolv är det ofta nödvändigt att uppdatera eller förnya sportlinjerna för att anpassa dem till förändrade behov eller önskemål. I skolans sporthallar och gymnastiksalar ryms vanligtvis många olika sporter på samma yta, vilket kräver noggrann planering och målning av linjer för att skapa en säker och funktionell miljö där olika sporter kan utövas effektivt.

Linjer på sportgolv och arenor är inte begränsade till enbart de vanliga sportlinjerna och markörerna vi är vana vid. Det kan finnas behov av att skapa specialanpassade linjer för olika ändamål, såsom att dela upp lokalen eller markera specifika områden för olika sporter eller aktiviteter.

Det är viktigt att inse att linjemålning på sportgolv är en integrerad del av spelet. Nästa gång du besöker en arena eller en sporthall, ta en extra stund att uppmärksamma linjerna och tänk på hur viktiga de är för att skapa en fungerande och säker miljö för idrottsutövare och åskådare. Utan linjemålning skulle våra sportgolv inte vara kompletta och idrotten skulle inte kunna utövas på samma sätt.

När de nya linjerna på sportgolvet är färdig målade lackar vi det två gånger med en topplack Det är en lack speciellt utvecklad för just sportgolv som ger ett långvarigt skydd. Dr Schutz sport PU är certifierat för sporthallar enligt DIN V 18032 och har använts på över 450 sportgolv i Europa under de senaste fem åren. Oavsett om det handlar om att markera spelområden, banor eller andra detaljer, så ger vårt system möjlighet att skapa en professionell och inspirerande atmosfär. Optimera din idrottshall eller gymnastiksal med stil och precision med Renoveragolv – ta hand om dina sportlinjer!

I det här fallet hade innebandyklubben i Flen klagat på att sportgolvet inte var jämnt, de upplevde också att det var gropigt och väldigt halt. När vi inspekterade sportgolvet fick vi snabbt en tydlig överblick över golvets befintliga skick, ett åtta år gammalt golv där mattan släppt från underlaget på vissa ställen och det fanns tydliga hål och repor.

Vi renoverar sportgolv utan att riva ut dem! På ett kostnadseffektivt och tidsbesparande sätt fräschar vi upp och omdesignar gamla sportgolv i idrottshallar och gymnastiksalar helt utan smuts och buller. Att installera ett nytt sportgolv är en stor och dyr investering. För att nå en lång livslängd på golvet är det viktigt att löpande underhålla/renovera golvytan. Vi på Renoveragolv har stor erfarenhet av att göra befintliga sport- och idrottsgolv som nya igen för under 1/3-del av kostnaden mot att lägga nytt!

Ring oss och boka ett platsbesök!